
Here comes the sun
Onze huid heeft de zon NODIG. Hoe fijn is het om de zon op je huid te voelen schijnen.
Vitamine D
Dankzij de zon, kan de huid vitamine D aanmaken. Vitamine D helpt jouw darmen Calcium op te nemen, wat nodig is voor gezonde botgroei.
Endorfine & Dopamine
De aanmaak van Endorfine en Dopamine wordt gestimuleerd. Daarom voelen we onszelf ook gewoon beter wanneer de zon schijnt.
De aanmaak van Melatonine gaat omlaag, waardoor je energielevel gaat stijgen.
Dus laten we vooral niet de zon wegzetten als een gevaarlijk iets. Maar wanneer we onszelf niet tegen op juiste wijze tegen de zon beschermen; dat kan dit wel gevaarlijk zijn. Maar ook hierin hoef je de huid niet onnodig te belasten als het niet hoeft.

X Factor
De huid beschermen wanneer de huid veel blootgesteld gaat worden aan de zon is verstandig. Automatisch reiken de meteen daar de SPF 50. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de Sun Protection Factor? Hoeveel beschermt een bepaalde factor mij?
Wist je dat, hoe hoger de beschermende factor van een product, hoe lager de extra bescherming van deze factor is?
Factor 50 is de hoogste bescherming die je kunt krijgen, daarbij ook de duurste! Een goede bescherming hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn.
Soms kun je met een lagere factor de huid prima beschermen voor waar je de huid aan blootstelt. Een goede bescherming is een kwestie van het matchen van het zongedrag met jouw huidtype, de conditie van de huid, en de juiste beschermingsfactor.
Een product met slechts factor 2 beschermt al met 50%.
Factor 4 met 75%.
Factor 10 met 90%.
Factor 20 met 95%.
Factor 50 geeft 98% UV-vermindering.

30x20
Zonbescherming is in feite voorkomen dat je verbrand. De factor bepaalt het aantal keren dat je langer in de zon kan blijven zonder te verbranden.
Begint jouw huid bij een bepaalde zon intensiteit zonder bescherming te verbranden na 30 minuten, dan duurt het met een Factor 20 twintig keer langer. Je begint in het voorbeeld dan pas na 10 uur te verbranden. Met een Factor 30 pas na 15 uur.
Dit in theorie!
Want het advies is altijd: regelmatig (bijvoorbeeld om de één tot twee uur) opnieuw insmeren. Zelfs wanneer het product waterbestendig is.
Omdat het advies is om iedere twee uur voldoende beschermd te blijven, is een iets lagere factor eigenlijk in veel gevallen voldoende. Want we weten inmiddels al, dat ook lage factoren al veel bescherming bieden.

Chemi NO´s
Chemische UV-filters in zonnecosmetica kunnen leiden tot allergische reacties. Toch worden deze veelvuldig gebruikt in zonnecosmetica. Daarbij zijn ze slecht voor het milieu. Heb je een gevoelige huid en wil je het risico op een allergische reactie vermijden of verminderen, vermijdt dan met name deze chemische UV-filters:
4-Methylbenzylidencampher
4 MBC
3-Benzylidencampher
3 BC
Octyl Methoxycinnamate
OMC
Benzophenone-3
Oxybenzon
Homosalate
Homomenthylsalicylat
HMS
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid
OD-PABA
Je kan kiezen voor een zonne product zonder chemisch UV-filter, maar met de licht reflecterende natuurlijke minerale filters Zinkoxide en/of Titaniumdioxide. Het voordeel is dat allergische reacties hierop niet voorkomen. Een (klein) nadeel van deze minerale filters is dat het ook witte kleurstoffen zijn. Producten met deze filters moeten iets langer worden in gemasseerd om een witte schijn op de huid te vermijden.